Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Prva nagrada v mednarodnem natečaju La Fabbrica nel Paesaggio vasici Šmihel

Od Objavljeno November 11, 2020

Vasica Šmihel je prejemnica prve nagrade mednarodnega natečaja La Fabbrica nel Paesaggio v sekciji Evropa za vztrajanje na vsakodnevnem pristnem odnosu do načina življenja in ohranjanja tradicionalne podobe naselja in krajine, s poudarkom na cerkvici svetega Mihaela.

Slovesnost z razglasitvijo dobitnikov nagrad tega mednarodnega natečaja je potekala sredi oktobra v Folignu v Italiji. Gre za mednarodni natečaj, ki se izvaja pod okriljem klubov Unesco, so pojasnili na novogoriški občini, Šmihel pa je nagrado prejel z obrazložitvijo, "da gre predvsem za vztrajanje na vsakodnevnem pristnem odnosu do načina življenja in ohranjanja tradicionalne podobe naselja in krajine v svoji izvorni pojavnosti, vključno s trudom za ohranjanje materialnosti in krajinske pojavnosti cerkve sv. Mihaela ter zaradi niza majhnih, a pomembnih kulturnih aktivnosti v sodelovanju in izvedbi lokalnega prebivalstva, ki prispevajo k prepoznavnosti naselja in okoliške kulturne krajine." Zaradi sedanjih razmer je bila nagrada predana pred kratkim na Trgu Evrope med obema Goricama predstavnikom mestne občine in vasi Šmihel, v imenu prebivalcev jo je prevzela Nadja Velušček

Ob predaji nagrade se je zahvalila klubu Unesco iz Gorice, predvsem pa predsedniku Adrianu Vladimiru Chiniju, ki je podal predlog o nagradi za Šmihel. Predstavnik mestne občine, podžupan Simon Rosič je dodal, da gre za izjemno spodbudo in hkrati izjemno odgovornost, "da bomo ta kraj in cerkvico postavili na turistični zemljevid in zemljevid kulturne dediščine." Podelitve na Trgu Evrope se je udeležil tudi odbornik za kulturo goriške občine Fabrizio Oreti. Ob tej priložnosti sta oba predstavnika občin spomnila na skupno kandidaturo Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025 ter na pomen združevanja moči posameznikov, združenj in institucij pri skupni rasti čezmejnega teritorija.

Prebrano 305 krat