• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Oceni ta prispevek
(1 glas)

Dečka so v Soči iskali več kot uro in pol

Od Objavljeno Julij 29, 2020

OKC Nova Gorica je včeraj ob 16.36 prejel klic, da je reka Soča pri Kajak centru v Solkanu odnesla otroka proti državni meji z Italijo. Ker ga niso našli, je stekla reševalna akcija.

„Pri reki Soči v Solkanu v območju kopalnih voda pri Kajak centru, se je kopala družina petih oseb, med katerimi so bili trije otroci. Družina se je kopala nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic vendar tekoča. Med kopanjem je vodostaj reke Soče nenadoma narasel. Rečni tok je pričel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe, odnašati v smeri rečnih brzic oz. kajakaške proge. Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti, zato je tok otroka potegni na kajakaško progo in ga odnesel preko proge v smeri Italije,“ so okoliščine včerajšnje tragične nesreče pojasnil vodja Operativno komunikacijskega centra, Andrej Ferlinc.

Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajak progi in skočila za otrokom, a ga tudi onadva nista mogla dohiteti. V iskanje in reševanje so se takoj vključili kajakaši, ki so s kajaki pričeli iskati izginulega mladega plavalca po strugi in obrežju Soče pod kajakaškim centrom proti Italiji. Prispeli so še štirje gasilci Gasilske enote Nova Gorica in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica.

Ob 18.10 uri je 10-letnega otroka potapljač našel pod gladino. Ko so reševalci deset minut zatem truplo potegnili iz vode, ga je nemudoma pričela oživljati ekipa NMP Nova Gorica, vendar neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija. O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in Okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji. „Opravljen je bil ogled kraja, pri katerem se je ugotavljalo tudi, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oz. je tam uradno kopališče.

Pri ogledu je bilo ugotovljeno, da se na območju kajakaškega centra nahaja Kopalno območje Soča pri Solkanu. V tem delu območja pa je plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok,“ so danes še sporočili iz novogoriške policije, kjer nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi nesreče. Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi „Nevarnost utopitve; Nevarnost nenadnega dviga gladine vode; Kopanje na lastno odgovornost in Kopalno območje brez reševalca iz vode“.

Na kopalnem območju se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.

Prebrano 759 krat

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33