Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

To sredo v središču: Nam je vreme vzelo ves letošnji med?

Od Objavljeno Maj 25, 2021

Najprej pozeba, sedaj deževje, vremenske razmere ne krojijo pridelka le v sadovnjakih, na poljih in vinogradih, ampak so na udaru tudi čebele. Že tako kratka čebelarska sezona je bila letos še posebej zahtevna, saj akacijevega medu vsaj v Brdih, kjer se je pojavila tudi huda gniloba čebelje zalege, skoraj ni, nekaj upanja pa ostaja še za lipo in kostanj, ki običajno cvetita v začetku junija.

Če je na letino medu letos vplivalo predvsem vreme, pa je na gospodarstvo v regiji v prvi vrsti epidemija. Kako je zarezala, kje je najbolj oklestila poslovanje, katera podjetja in v katerih občinah pa so poslovala celo bolje, koliko smo zaslužili v goriški regiji? Pod leto 2020 potegnemo črto in pregledamo prve kazalnike za letošnje leto, ki so po oceni naših gostij obetavni.

Vstopili smo v evropski teden boja proti raku, v sklopu katerega so oči uprte predvsem v svetovni dan melanoma, ki ga obeležujemo v petek na dan sonca. V Sloveniji beležimo v povprečju čez 500 novih primerov črnega raka kože – melanoma, na Goriškem je rak kože celo najpogostejši rak. Tudi letos v društvu KO-RAK pripravljajo posebno akcijo. V soboto bo specialistka dermatologije brezplačno pregledovala kožna znamenja. Potrebne so prijave na 080 16 11.

Prebrano 495 krat