Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)
v Novice

Bazovica ponovno spomnila na bazoviške junake

Od Objavljeno September 13, 2021

Pri spomeniku bazoviškim junakom na gmajni pri Bazovici je včeraj potekala tradicionalna slovesnost v spomin na prve žrtve fašizma.

Štirje bazoviški junaki, ki veljajo za simbol nasprotovanja in upora fašističnemu režimu in ideologiji ter za junake svobodne Evrope, Ferda Bidovca, Zvonimirja Miloša, Franja Marušiča in Alojza Valenčiča so na podlagi sodbe italijanskega fašističnega posebnega sodišča na gmajni pri Bazovici ustrelili v zgodnjih jutranjih urah 6. septembra 1930. Slovenske organizacije v Italiji se trudijo, da bi bazoviške junake rehabilitirali, saj v Italiji še vedno veljajo za teroriste.

je povedal predsednik odbora za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu Milan Pahor. Slavnostna govornica, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, vidi pomen slovesnosti in spomina na bazoviške žrtve kot priložnost za sožitje s sosednjimi narodi.
Nedeljska slovesnost je sicer vrhunec niza dogodkov, ki jih je pripravil odbor za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu. Dogodki so med drugim potekali tudi v Kopru, Ljubljani in Kranju.

Prebrano 96 krat