• Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram
 • pw_czs

Volitve

V občini Sežana so, potem ko se dosedanji župan Davorin Terčon po 12 letih ni odločil za ponovno kandidaturo, volivci v drugem krogu izbirali med Andrejem Silo in Davidom Škabarjem, ki je s 56,44 odstotka glasov volivcev premagal Silo.

Bodoči sežanski župan Škabar ostaja še nekaj dni v službi na Slovenskih železnicah.
Njegov protikandidat, Andrej Sila je dejal, da nad rezultatom ni razočaran:
Sila bo še naprej deloval kot občinski svetnik v Sežani, kjer so po njegovih besedah dosegli odličen rezultat in bo podpiral dobre projekte.

Na Kobariškem je večino prepričal novi obraz, saj je z 52,58 odstotka glasov slavil Marko Matajurc.

Katere bodo prve poteze novega kobariškega župana?
Protikandidat in sosedanji župan Robert Kavčič pa je prejel 47 odstotkov glasov. Kavčič s tem napoveduje odhod iz občinske politike, saj ne bo svetnik, bo pa kljub temu od blizu spremljal dogajanje, kot pravi:
Kot še dodaja, občino zapušča v odlični kondiciji, odslej pa se bo posvetil družini, z ženo namreč vodita restavracijo v Robiču.

(Foto Božidar Kanalec)

Še preostala četrtina slovenskih občin je včeraj dobila župane za naslednje štiri leta. Menjave na županskih mestih so se zgodile tudi v novogoriški, kobariški, sežanski in občini Renče-Vogrsko. V prvih dveh sta dosedanjega župana spodnesla protikandidata, v drugih dveh pa se aktualna župana niso potegovala za nov mandat. S 353 glasovi razlike je v Mestni občini Nova Gorica slavil Klemen Miklavič, in tako po osmih letih prekinil županovanje Mateja Arčona. Zmagovalec, kandidat Goriške.si, je po objavi neuradnih rezultatov komentiral:

Mateju Arčonu, ki je bil po prvem krogu sicer v vodstvu, v tretje ni uspelo prepričati dovolj volivcev. Zbral je 48,39% oddanih glasov.
Miklavič o tem, kaj naj bi v zadnjih dveh tednih prevesilo tehtnico v njegov prid:
Predlagatelj Miklavičeve kandidature, ustanovitelj gibanja Goriška.si Luka Manojlovič o tem, koliko truda je bilo vloženega v ta uspeh:
V kaj bo novi župan MONG usmeril največ pozornosti?
 Čeprav je bil Matej Arčon tudi nosilec svoje liste za mestni svet, ga tam, kot napoveduje, ne bomo videli.

V občini Renče-Vogrsko je prepričala mlada energija. Sinoči je namreč s 53,85 odstotki glasov slavil 36-letni kandidat Liste za vas Tarik Žigon.

In kdo sploh je novi župan, ki bo po 12 letih nasledil Aleša Bucika?

Kakšni so Žigonovi prvi načrti?

Kot pravi, ne bo novih zaposlitev, temveč bo upravo prestrukturiral, da bo učinkovitejša pri črpanju evropskih sredstev, kar je poudarjal tudi med kampanjo. Kakšni so bili prvi komentarji poraženca Rajka Lasiča?

 

Lista novoizvoljenega župana Žigona bo v občinskem svetu zastopana s tremi svetniki, Lista poraženca Rajka Lasiča pa s štirimi. Bo Žigonu težko sestaviti koalicijo?

Zadovoljstvo ob izvolitvi Žigona je pokazal tudi njegov podpornik, podjetnik Goran Miškulin.

Manj pa je bil z rezultatom in kampanjo zadovoljen župan v odhajanju Aleš Bucik.

Bucik je obenem izrazil dvom, da bo novoizvoljeni župan uspel v prvem mandatu realizirati nove dodatne projekte, saj je razvojni program za naslednja tri leta že sestavljen.

Prvo decembrsko nedeljo zvečer je Radio Robin spet na volilnem prizorišču. V živo spremljamo dogajanje v štabih.

Mestno občino Nova Gorica bo po novem vodil dr. Klemen Miklavič 51,61% od skupno preštetih 100% glasov. (Podatki so neuradni)

Občino Sežana bo po novem vodil David Škabar 56,44% od skupno preštetih 100% glasov. (Podatki so neuradni)

 Občino Renče Vogrsko bo po novem vodil Tarik Žigon 53,85% od skupno preštetih 99,36% glasov. (Podatki so neuradni)

 Občino Kobarid bo po novem vodil Marko Matajurc 52,58% od skupno preštetih 100% glasov. (Podatki so neuradni)

 

V šempetrsko-vrtojbenski občini se izdi volitev ne bo spremenil. Kot je znano, je namreč občinska organizacija SD podala ugovor na občinsko volilno komisijo za ponovno štetje glasovnic za volitve župana in ponovno štetje vseh oddanih glasovnic v občini glede na število v volilnem imeniku in pregled neveljavnih tudi za svetnike, kjer so po šest mest dobili Socialni demokrati (29,01%) in Lista Milana Turka (26,83%). Ugovor je bil generalen, presplošen in ni vseboval konkretno opisane kršitve za posamezni volilni odbor, zato se ugovor zavrne, je pojasnila predsednica občinske volilne komisije, Nataša Pavlin Rogelja:

Kot je še pojasnila, občinska volilna komisija v primeru ugovora ne šteje ponovno glasovnic, ampak v primeru ugotovljenih hujših nepravilnosti, ki bi vplivale na volilni izid pri delu volilnega odbora, izid na tem volišču razveljavi in odredi ponovne volitve, vendar pa v tem primeru niso ugotovili nobenih kršitev. Bodo v občinski organizaciji SD vztrajali na ponovnem štetju? Kot pravi županski kandidat Jože Rupar, bodo odločitev komisije sprejeli:

 

 

Po še vedno neuradnih podatkih letošnjih lokalnih volitev se v občini Renče – Vogrsko v občinskem svetu obeta nekoliko drugačna slika. Združenje Skupaj, ki podpiralo aktualnega župana Aleša Bucika, je v prejšnjem mandatu zbralo 5 svetniških sedežev, v novem bodo imeli 4.

je rezultate pospremil Rajko Lasič, predsednik Združenja Skupaj in županski kandidat, ki se je prebil v drugi krog volitev s 35, 13 % glasov. Sledi s 3 sedeži novoustanovljena Lista za vas, ki jo vodi Tarik Žigon, županski kandidat, ki je zbral 25,49 % glasov v prvem krogu. Kako je zadovoljen s številom svetniških mest?

V 15-članskem občinskem svetu sicer po dve mesti ohranjata SDS in SD, Lista za našo občino je v primerjavi s trenutnim mandatom izgubila 1 mesto in bo imela 2, po sedež pa bosta v novem mandatu imeli DESUS, ki je izgubila 2 mesti v občinskem svetu in Levica, ki se je na novo uvrstila

v občinski svet te občine.

 

Znotraj iste hiše, kjer je zaposlen že 18 let kot član občinske uprave, nazadnje zadolžen za evropske projekte in večje investicije, ostaja Erik Modic, ki pa se bo preselil v izpraznjeno župansko pisarno. Njegovo izvolitev so spremljali širše po Sloveniji, saj je bila prav nanj naslovljena sporna komunikacija, ki je odnesla ministra za kohezijo Marka Bandellija, pred tem župana Komna.

59-letni magister mednarodnih odnosov, ki je dve desetletji živel in študiral v Nemčiji, ni skrival presenečenja nad skoraj 62-odstotno podporo že v prvem krogu. Glede na njegove dolgoletne delovne izkušnje na komenski občini mu delovno okolje ne bo tuje.

Pa bo morda v ožjo ekipo sodelavcev vpeljal kakšne spremembe?

In kaj sledi po nedeljski izvolitvi Modica za župana Občine Komen?

Na 2. mesto se je po neuradnih izidih uvrstil Goran Živec (17,02 %), sledita Sergio Stancich (10,68 %) in Dean Zalesjak (10,42 %).

Stran 1 od 6

Studio

 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  V ŽIVO: 05 330 28 28

  SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

 • Marketing

  05/3302833

  E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33