Natisni to stran
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Izbrane urbane intervencije bodo polepšale traso dirke

Od Objavljeno April 28, 2021

Začelo se je odštevanje do začetka dirke po Italiji, ki bo 23. maja zapeljala tudi po Brdih in Novi Gorici. Ekipa projekta Evropska prestolnica kulture 2025 si je za sloviti Giro zamislila poslikave, ki bi prestavile območje med Goricama in njegovo čezmejnost.

Javni poziv za urbane intervencije – stenske poslikave, grafite in instalacije na temo mobilnosti, se je zaključil 19. aprila. Prijavilo se je 45 posameznikov oziroma ekip iz 9 držav.

Mednarodna žirija, sestavljena iz predstavnic projekta GO! 2025, je izbrala pet predlogov štirih umetnic in treh umetnikov iz Slovenije, Italije in Francije. Ti bodo povabljeni k izvedbi umetniških intervencij v Novi Gorici, ustvarjali bodo prva dva tedna v maju in zaključili do 17. maja, le nekaj dni, preden bo dirka zavila na to območje. 

Po ocenah žirije, je na javni poziv prispelo veliko kvalitetnih predlogov in poglobljenih idej, ki so na izviren način predstavili območje in njegovo čezmejnost. Med njimi je žirija izbrala pet najboljših glede na kreativnost predloga, vezano na razpisano temo svoboda gibanja (kolesarstvo, brezmejnost, Evropa), reference umetnikovih preteklih projektov in umestitev na izbrano lokacijo. Izbrane umetnice in umetniki so: tandem Eva Mlinar in Maruša Štibilj (Ljubljana / Slovenija) za lokacijo Rafut “A”, Vincent Chignier (Clermont-Ferrand / Francija) za lokacijo Rafut “B”, tandem Nicola Alessandrini in Lisa Gelli (Macerata / Italija) za lokacijo Stavbi pri železnici “A” in “B”, Nina Bric (Nova Gorica / Slovenija) za lokacijo Rampa pri železnici (Nova Gorica) ter Boštjan Drinovec (Ljubljana / Slovenija) za lokacijo Telekomunikacijski stolp.

Prebrano 167 krat