• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • pw_czs

Četrtkova gostja, avtorica uspešnice Ko imajo hormoni žur, Minka Gantar je z nami delila recept za bejakovinski kruh za hujšanje (brez glutena).

Sestavine: 400 g ajdove moke (GI45)

7dl navadnega tekočega jogurta (GI15)

3 jedilne žlice olivnega olja (GI0)

1 pest orehov ali mandljev

1 žlica zmletega lanenega semena (po želji)

1 žlička sodebikarbone

1 žlička soli

Priprava: Pečico segrejemo na 180 °C (ventilacija). Pekač obložimo s peki papirjem ali pa ga temeljito namažemo z maslom in potresemo z moko. Odvečno moko stresemo stran. Uporabimo pravokoten ozek pekač ali okrogel pekač za kolače. Računajte na to, da kruh med peko malo naraste. Ajdovo moko presejemo v posodo v kateri bomo pripravili testo. Dodamo vse sestavine in jih s pomočjo električnega mešalca z nastavki za gnetenje dobro vmešamo. Nastane enotna gosta zmes. Testo prelijemo v pekač in ga postavimo v ogreto pečico. Pečemo 40 do 45 minut. Na koncu pečenja je pametno preveriti z zobotrebcem, če je kruh res pečen. V kruh zapičimo zobotrebec in če se nanj ne lepi testo, zaključimo s peko, v nasprotnem primeru čas peke podaljšajmo za nekaj minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga po nekaj minutah s peki papirjem dvignemo iz pekača. Takoj odstranimo papir. Če nismo uporabili peki papirja, pekač s kruhom prevrnemo na svežo kuhinjsko krpo, ter ga pokrijemo z mokro krpo, da kruh odstopi od pekača. Ko smo odstranili pekač, kruh zavijemo v svežo kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi.

Čeprav so v Ribiški družini Tolmin v teh dneh razočarani, ker lahko zaradi strogih omejitev pričakujejo samo obiskovalce iz Goriške, pa je prve dni odprtja ribiške sezone odmeval prav poseben ulov. Predsednik Milan Berlot ga takole opiše

(SENG-u se ni treba bati za škodo zaradi soškega brancina, ker se je ta ujel le v našo prvoaprilsko potegavščino...)

V napovedniku za videoigro WW1 Isonzo lahko vidimo razstrelitev Solkanskega mostu, ki se je zgodila avgusta 1916 v bojih za Gorico, ko je bil razstreljen glavni lok mostu.

Starostniki, ki so bili zaradi zaščitnih ukrepov in omejevanja stikov med epidemijo več mesecev precej izolirani in številni še bolj osamljeni, lahko zopet zahajajo v dnevne centre oziroma Hiše dobre volje.

Letos je za novogoriško OŠ Kozara jubilejno leto, saj mineva 60 let od njene ustanovitve, ta teden pa so učenci in zaposleni praznovali obletnico vselitve v novo stavbo, kjer domujejo zadnjih 43 let.

Zob časa je dodobra načel Rafutski park z Laščakovo vilo, ki je že skoraj dve desetletji zaprt za javnost. Izdelan je bil konservatorski načrt, večmilijonska obnova se je zamikala, vmes je nameravala občina nepremičnine tudi prodati, nazadnje pa je kot skrbnica parka in objektov v njem prepoznala na tej obmejni točki eno od prizorišč EPK 2025.

Ker Slovenija nima enotnega sistema trajnostne pridelave vina, ki bi bil podlaga za pridobitev certifikata, je Klet Brda pripravila interna pravila za svoje člane.

Po zaključenih predstavitvah svojih podjetniških idej pred podjetniškimi komisijami so znani finalisti, ki se bodo 7. aprila potegovali za zmagovalce na letošnjem tekmovanju Popri, ki je prvič v celoti potekalo digitalno.

In kdo je bil najbolj prepričljiv iz primorske regije, kjer se je prijavilo 50 ekip od 134 sodelujočih? Vodja projekta Regina Bajc iz PTP:
Na regijskem predizboru so določili tudi tri najboljše ekipe med študenti in mladimi do 29 leta.
Število mladih, ki se želijo preizkusiti v reševanju izzivov na podjetniški način, zadnja leta narašča in jih je bilo letos 344, ponovno tudi iz zamejskih šol.
(Foto: izbrana ideja OŠ Dornberk - Vijačnik)

Stran 12 od 102

Studio

  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

    V ŽIVO: 05 330 28 28

    SMS: 041 760 300

Program

Oglaševanje

  • Marketing

    05/3302833

    E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontakt

Kromberk, Industrijska cesta 5
Nova Gorica, 5000
+386 5 330 28 33